Profiel

Organen imiteren op microschaal

Pieter Edelman
Leestijd: 9 minuten

Een drempeltje in een microfluïdisch kanaal blijkt een verrassend effectieve oplossing om vloeistofstromen te sturen. Het Leidse Mimetas buit die vinding uit door gestructureerde systemen van verschillende typen cellen te bouwen waarmee complexe weefsels of delen kunnen worden nagebootst: zogenaamde organen-op-chip. Door een slimme vormgeving kon het snel naar de markt.

Nee, als je door de microscoop kijkt, zie je geen mini-levertje of -niertje liggen. Bij de Leidse start-up Mimetas krijgen ze nog weleens te maken met dat misverstand wanneer ze het over hun werkveld van ‘organen-op-chip’ hebben. Wat hiermee wel wordt bedoeld, zijn op microfluïdica gebaseerde celkweeksystemen die het gedrag van een weefsel of orgaan vrij goed nabootsen. Zo goed dat ze gebruikt kunnen worden voor onderzoek of het testen van medicijnen – soms zelfs zo goed dat ze proefdieren kunnen vervangen.

Mimetas blaast een aardige partij mee binnen dit ontluikende vakgebied. Het bedrijf timmert zo’n anderhalf jaar serieus aan de weg, maar heeft toch al leveringscontracten met een aantal van de grote namen binnen de farmaceutische industrie. Opmerkelijk in een wereld waar start-ups vaak jaren aan het schaven en proberen zijn voordat ze de weg naar een daadwerkelijke toepassing vinden.

This article is exclusively available to premium members of Bits&Chips. Already a premium member? Please log in. Not yet a premium member? Become one and enjoy all the benefits.

Login

Related content