Kort nieuws

Orgaan-op-chip-ontwikkelaar Mimetas haalt twintig miljoen op

Pieter Edelman
Leestijd: 1 minuut

De Leidse ontwikkelaar van orgaan-op-chip-technologie Mimetas heeft twintig miljoen euro opgehaald in een tweede kapitaalronde. Met het geld wil het de wereldwijde activiteiten opschalen rond de Organoplate, zijn kernproduct, en daarnaast het productportfolio vergroten en uitbreiden naar nieuwe doelmarkten.

Traditioneel wordt weefsel voor onderzoek in platte petrischaaltjes gekweekt, maar dit benadert de biologische werkelijkheid maar gedeeltelijk. Organen-op-chips zijn microsystemen waarin zich weefsels en complexe celklompjes (organoïden) in driedimensionale configuraties kunnen ontwikkelen, indien nodig voor langere tijd – zij het op zeer kleine schaal. Daarvoor voorzien ze vaak in een kunstmatige bloedsomloop.

Mimetas biedt een aanpak om dit soort systemen te maken met aangepaste wellplates, die populair zijn om op grote schaal geautomatiseerd de werking van verschillende stoffen te onderzoeken. De Organoplates leggen meerdere microfluïdische kanaaltjes halfopen tegen elkaar aan waarin verschillende weefsels kunnen groeien.

This article is exclusively available to premium members of Bits&Chips. Already a premium member? Please log in. Not yet a premium member? Become one and enjoy all the benefits.

Login

Related content