Technieuws

Oregon bouwt transparant circuit

Pieter Edelman
Leestijd: 1 minuut

Onderzoekers van de Oregon State University hebben een volledig transparante ringoscillator gemaakt van anorganische materialen. ’Dit is het bewijs dat transparante transistors voor geïntegreerde circuits zijn te gebruiken‘, zegt researcher John Wager. ’Ook vertelt het onderzoek ons veel over de snelheiden die we ermee kunnen bereiken.‘ De resultaten verschijnen binnenkort in het tijdschrift Solid State Electronics. Medeontwikkelaar HP heeft al een licentie op de techniek genomen.

De onderzoekers gebruikten indiumgalliumoxide om hun circuit mee te bouwen. Eerder maakte het team een doorzichtige transistor op basis van zinktinoxide. Beide materialen hebben een hoge elektronenmobiliteit, chemische stabiliteit, fysieke duurzaamheid en zijn relatief eenvoudig te maken bij lage temperaturen. Daarnaast liggen hun productiekosten laag en zijn ze minder schadelijk dan kwik, lood of arsenicum. Het circuit is gebouwd met standaard lithografietechnieken.

Volgens Wager moet er nog wel veel gebeuren voordat commercieel gebruik mogelijk is, maar de technische hindernissen zijn overwonnen. De onderzoekers zien toepassingen in onder meer kopieerapparaten, mobiele telefoons, ’slim‘ glas, speelgoed, televisies en transparante autoruitdisplays. Ook bieden ze potentie voor efficiëntere zonnecellen en betere lcd‘s. Naar verwachting zullen de kosten uiteindelijk zo laag komen te liggen dat de technologie bruikbaar is voor wegwerptoepassingen.

This article is exclusively available to premium members of Bits&Chips. Already a premium member? Please log in. Not yet a premium member? Become one and enjoy all the benefits.

Login

Related content