Nieuws

Ordina neemt Bergson over

René Raaijmakers
Leestijd: 6 minuten

Bergson voegt zich bij Ordina Technische Automatisering. De klantenkringen van beide softwaredienstverleners zijn voor 70 procent complementair. Met de acquisitie versterkt Ordina zijn positie in Zuid-Nederland. Het krijgt onder meer vaste voet aan de grond bij ASML. De acquisitie past in Ordina‘s strategie om binnen twee jaar een nummeréénpositie in te nemen in de Nederlandse embedded software en technische IT. Na de overname van Bergson telt Ordina TA bijna vierhonderd medewerkers. Bergsons oprichter en directeur Carl Heskes wordt directeur propositie en innovatie bij het onderdeel.

Het door Ordina overgenomen Bergson groeide de afgelopen vijf jaar uit tot een technische IT-specialist met een goede reputatie. Het bedrijf maakte vorig jaar een omzet van 5,6 miljoen euro en telt ASML, Bosch, Océ, Philips Medical Systems, Philips Research en Siemens VDO tot zijn klantenkring. Er werken ruim 65 medewerkers. De softwaredienstverlening van Bergson Technical Automation (detachering) en Bergson Software and Services (projecten en producten) bestaat uit architectuur, ontwerp, ontwikkeling, proces- en testbegeleiding van hightech systemen.

Ordina betaalt in contanten. Het bedrijf hanteert al langere tijd als uitgangspunt voor acquisities een koopprijs die ligt tussen 0,8 en 1,5 maal de omzet. ’Ook de koopprijs van Bergson bevindt zich binnen deze bandbreedte‘, aldus een persbericht van Ordina. Het beursgenoteerde bedrijf meldt verder dat Bergson een goed rendement kent, dat aansluit bij de doelstelling van Ordina om in 2007 een Ebita-marge (operationeel resultaat zonder aftrek van belastingen, rente en afschrijvingen) te realiseren van ten minste 10 procent.

This article is exclusively available to premium members of Bits&Chips. Already a premium member? Please log in. Not yet a premium member? Become one and enjoy all the benefits.

Login

Related content