Orders ASML op lokaal minimum

Reading time: 2 minutes

Author:

De orderstroom van ASML is behoorlijk opgedroogd. Het afgelopen kwartaal kwam er 514 miljoen euro aan bestellingen binnen, tegen 840 miljoen euro in de drie maanden die eraan voorafgingen. Eind vorig jaar lag het orderniveau aanzienlijk hoger, met als hoogtepunt de 2,3 miljard euro van het afsluitende kwartaal van 2010. Omdat de Veldhovense machinebouwer nog altijd bezig is die bestellingen weg te werken, zal 2011 met een verwachte omzet van circa 5,5 miljard euro toch als recordjaar in de boeken gaan. ASML heeft een backlog van bijna 2,0 miljard euro.

Het andere goede nieuws is dat ASML volgend kwartaal een kleine opleving verwacht. Halfgeleiderfabrikanten hebben upgrades nodig voor hun sub-20-nanometerontwikkeling, terwijl logic- en Nand-bedrijven hun 2x-productie en DRam-makers hun 3x-nanometerproductie opvoeren. Door de onzekere macro-economische situatie durft topman Eric Meurice echter niet verder in de toekomst te kijken. Dat er zorgen zijn, en niet alleen bij ASML, blijkt wel uit de brief die de Eindhovense burgemeester Rob van Gijzel mede namens enkele topmanagers aan minister Verhagen van EL&I schreef. Daarin pleitte hij voor een taakgroep crisisbeheersing, die bij de eerste noodsignalen klaar staat om in te grijpen.

ASML verkocht het derde kwartaal 46 nieuwe en 9 opgelapte systemen, tegen een gemiddelde prijs van 23,2 miljoen euro. Nieuwe systemen gingen over de toonbank tegen 27,1 miljoen euro – vrij veel, omdat er veel geavanceerde Twinscans NXT:1950I tussenzitten. De omzet kwam uit op een kleine 1,5 miljard euro, ongeveer evenveel als het kwartaal ervoor.

Over EUV meldt ASML dat zijn bronleveranciers (Cymer en XTreme) inmiddels in staat zijn lampen af te leveren die een doorvoer van rond de vijftien wafers per uur ondersteunen. De vorige generatie haalde zo‘n vijf plakken per uur. De nieuwe peertjes worden dit kwartaal bij klanten geïnstalleerd en in de zomer volgend jaar zou het vermogen hoog genoeg moeten zijn voor massaproductie. Tegen die tijd denkt ASML ook de eerste NXE:3300, gemaakt voor dat doel, te verschepen. De assemblage daarvan is inmiddels gestart.