Kort nieuws

Orderportefeuille ASML herstelt in derde kwartaal

Heleen Blesgraaf
Leestijd: 1 minuut

De omzet van ASML in het derde kwartaal van 2007 bedroeg 940 miljoen euro. Dat is iets hoger dan in het vorige kwartaal, toen de machinebouwer 935 miljoen euro omzette. Het aantal orders steeg flink. In het tweede kwartaal van 2006 was er nog sprake van een teleurstellend aantal bestellingen voor in totaal dertig systemen. Het afgelopen kwartaal steeg de orderinstroom naar veertig apparaten, die een totale waarde vertegenwoordigen van 857 miljoen euro. Het grootste deel hiervan besloeg immersiesystemen.

Eric Meurice, CEO van ASML, toont zich met name tevreden over de verkoop van de Twinscan XT:1900i. Deze immersielithografiemachine is de enige ter wereld die chips kan maken met een lijndikte van 36,5 nanometer. In het eerste kwartaal na zijn introductie verscheepten de Veldhovenaren de Twinscan XT:1900i zes keer en wisten ze er 22 orders aan toe te voegen. Mede hierdoor steeg de gemiddelde prijs van nieuwe systemen die ASML verkocht in het derde kwartaal naar een recordbedrag van 15,2 miljoen euro.

ASML wil in het vierde kwartaal van 2007 55 systemen de deur uit doen. Volgens Meurice moet dit mogelijk zijn door de toenemende vraag naar de meest geavanceerde immersiemachines. Belangrijkste drijfveer achter deze trend zijn de flashgeheugenchipproducenten met een behoefte aan capaciteitsuitbreiding op korte termijn. Daarnaast gaan zij steeds meer over op nauwkeurigere systemen van 45 en 55 nanometer.

This article is exclusively available to premium members of Bits&Chips. Already a premium member? Please log in. Not yet a premium member? Become one and enjoy all the benefits.

Login

Related content