Oracle sleept Google voor rechter wegens gebruik Java in Android


Warning: Undefined array key "bio" in /home/techwatch/domains/test.bits-chips.nl/public_html/wp-content/plugins/wpcodebox2/src/Runner/QueryRunner.php(126) : eval()'d code on line 13

Author:

Reading time: 1 minute

Tot verbazing van vriend en vijand heeft Oracle Google aangeklaagd omdat het Java-technologie gebruikt in zijn Android-besturingssysteem voor mobiele telefoons. Volgens Oracle maakt de zoekgigant inbreuk op zeven patenten en op de copyrights rond Java. Oracle kreeg de Java-technologie in handen toen het vorig jaar Sun overnam.

Android leunt sterk op Java-technologie. Toepassingen worden in principe in de Java-taal geschreven en ontwikkelaars kunnen bogen op een aanzienlijk deel van de standaard bibliotheek. Toch heeft Google er alles aan gedaan om de Java-technologie van Sun te vermijden. Het bedrijf ontwikkelde een eigen compiler, bytecode-formaat en virtuele machine en gebruikt de bibliotheken van het Apache-project, die los van Sun zijn ontwikkeld. Ook blijft Google benadrukken dat de Android-technologie geen Java is.

Het is niet geheel duidelijk wat Oracle met de rechtszaak wil bereiken, maar de logische gedachte is dat het geld wil verdienen aan het succes van Android. Het besturingssysteem ziet de laatste een sterke groei en marktonderzoeker Isuppli denkt dat Android binnen twee jaar een groter marktaandeel zal hebben dan de Iphone.