Kort nieuws

Oracle hoeft Sun-aankopen Java EE, Sparc en Solaris niet meer

Pieter Edelman
Leestijd: 1 minuut

Oracle heeft de ontwikkelafdelingen voor de Sparc-serverprocessoren opgedoekt, tezamen met die voor het Solaris-besturingssysteem en enkele andere producten. Solaris en Sparc waren twee belangrijke technologieën die het met de overname van Sun in handen kreeg in 2010. Eerder deze maand maakte het ook al bekend de ontwikkeling van Java EE, de andere belangrijke technologie in het pakket, bij een onafhankelijke stichting te willen onderbrengen. Het bedrijf wil wel de touwtjes in handen houden wat betreft Java SE.

Oracle heeft het sluiten van de Sparc- en Solaris-afdelingen niet bevestigd, maar diverse media melden dat er massaontslagen bij de divisies. Ook zouden er grote groepen Solaris-ontwikkelaars overgeheveld zijn naar de Linux-tak binnen het bedrijf. De afgelopen jaren was Oracle al vaag over de toekomst van Sparc en Solaris. Alhoewel Oracle nog altijd miljarden omzet haalt uit Sparc-servers, neemt het succes wel jaar op jaar af. Tegelijk zou er wel een nieuwe Sparc-processor in aantocht zijn.

De ontslagen volgen kort op de beslissing om een grotere afstand te nemen tot de ontwikkeling van Java Enterprise Edition (EE), een van de twee belangrijke ‘smaken’ van het Java-platform naast de Standard Edition (SE). EE, wat een uitbreiding is op SE, biedt extra opties om grootschalige toepassingen te ontwikkelen. Half augustus maakt Oracle bekend dat het het beheer hiervan wil onderbrengen bij een onafhankelijke opensource-organisatie, waarschijnlijk de Apache Foundation of de Eclipse Foundation.

This article is exclusively available to premium members of Bits&Chips. Already a premium member? Please log in. Not yet a premium member? Become one and enjoy all the benefits.

Login

Related content