Technieuws

Optische truc verdriedubbelt capaciteit dvd en Blu-ray

Paul van Gerven
Leestijd: 2 minuten

Iets simpels als een spiegeltje zou het aantal datahoudende lagen van een dvd- of Blu-ray-disk kunnen verdriedubbelen, zegt onderzoeker Anne Sentenac van het Fresnel Institute in Marseille. Zij en haar team hebben een manier bedacht om laserstralen axiaal beter te focusseren.

Het punt waarop een lens een lichtbundel focusseert is niet dimensieloos. In werkelijkheid wordt het licht een beetje uitgesmeerd over een cilindervormige ruimte in dezelfde richting als waarin de bundel zich voortplant. Door dat ’sigaartje‘ te verkleinen, kun je lasers preciezer focusseren. Eén manier om dat te doen is de laserstraal in tweeën te splitsen en de bundels in exact tegengestelde richting op het sample te focusseren. Dat levert een brandpunt op van honderd nanometer – vijf keer kleiner dan zonder de splitsing.

Deze techniek heeft een weg naar de markt gevonden in de vorm van 4PI-microscopen, waarmee onderzoekers meer details kunnen ontwaren. Helaas is het op elkaar afstellen van de beide lenzen een bijzonder lastig karweitje, en is de methode dus niet erg geschikt voor consumentenelektronica.

This article is exclusively available to premium members of Bits&Chips. Already a premium member? Please log in. Not yet a premium member? Become one and enjoy all the benefits.

Login

Related content