Technieuws

Optische holte geklokt op 1,4 terahertz

Paul van Gerven
Leestijd: 1 minuut

Door de optische eigenschappen van een microholte niet elektronisch maar optisch te manipuleren, hebben onderzoekers van de Universiteit Twente en het Franse CEA/Inac een nieuw wereldrecord schakelen gezet. Zij wisten de cavity met een klokfrequentie van 1,4 terahertz aan en uit te zetten, goed voor een publicatie in het Amerikaanse vakblad Optics Letters.

Tot nu toe werd de potentie van optische microholtes niet volledig benut, omdat de modulatie elektronisch werd bewerkstelligd: de beweging van elektronen is in vergelijking met de snelheid van het licht vrij laag. UT-hoogleraar Willem Vos en collega‘s gebruikten daarom een trigger-laser om de toestand in de optisch holte pijlsnel te veranderen, waarna deze ook razendvlug weer naar de oorspronkelijke toestand terugkeert. Deze toestandsverandering is af te lezen van een tweede laserstraal, die de microholte informatieloos binnenkomt, maar deze weer verlaat voorzien van de informatie op de trigger-laser.

This article is exclusively available to premium members of Bits&Chips. Already a premium member? Please log in. Not yet a premium member? Become one and enjoy all the benefits.

Login

Related content