Option heeft lek nog niet boven

Reading time: 1 minute

Author:

De Leuvense draadloosspecialist Option heeft het tweede kwartaal een omzet geboekt van 17,8 miljoen euro. Dat is meer dan de 13,1 miljoen van de eerste drie maanden dit jaar, maar aanzienlijk minder dan de 25 miljoen waarop analisten hadden gerekend. Het halfjaarstotaal van 30,9 miljoen ligt ook flink onder de 92,0 miljoen die het bedrijf in de eerste helft van 2009 omzette. Toen verkochten de Leuvenaren nog hardware; de hevig concurrentie van Chinese spelers als Huawei en ZTE deed hen echter besluiten de focus te verleggen naar software en diensten.

Ondanks de omzetstijging van kwartaal op kwartaal heeft de koersverandering nog niet het gewenste resultaat opgeleverd. De bedrijfskosten mogen dan 14 miljoen lager uitvallen door herstructureringen en de lagere verkopen, na het eerste halfjaar ligt er een nettoverlies dat met 20,5 miljoen zelfs groter is dan in dezelfde periode van 2009. Een deel van de kosten bestaat echter uit een bijzondere waardevermindering van 6,1 miljoen als gevolg van enkele projecten rond de GTM501-module die de geplande volumes niet hebben gerealiseerd. Irex slaagde er bijvoorbeeld niet in om zijn e-reader met 3G-functionaliteit uit Leuven voor het lucratieve kerstseizoen in de Amerikaanse schappen te krijgen.

De vooruitzichten voor de nabije toekomst zijn ook niet al te best. Option zegt voor al zijn strategische pijlers – 3G-inbouwmodules, beveiligde USB-modems, personaliseerbare USB-modems en verbindingssoftware – ’een goede verkoopspijplijn en interessante opportuniteiten‘ te hebben, maar verwacht niet dat deze betekenisvolle opbrengsten kunnen leveren voor 2011. Daarom zal het bedrijf in de tweede helft van 2010 waarschijnlijk niet dezelfde groei realiseren als in het eerste halfjaar.