Option-concurrent houdt rechtszaak tegen Huawei open

Reading time: 2 minutes

Author:

Het Duitse 4G Systems houdt de aanklacht tegen Chinese dumpingpraktijken op de markt voor wireless wide area networking-modems (WWan) in leven. Dat meldt persbureau Dow Jones. Concurrent Option had de zaak halverwege vorig jaar aangekaart bij de Europese Commissie, maar de bedrijven hebben ondertussen de strijdbijl begraven. Volgens de klacht zouden Chinese bedrijven – met name Huawei en ZTE – de modems onder de productieprijs op de Europese markt zetten. Bovendien zou er sprake zijn van illegale staatssteun.

Option claimde veel last te hebben van de vermeende oneerlijke handelswijze en stelde zelfs dat de financiële problemen bij het bedrijf er voor een groot deel door waren veroorzaakt. Huawei sprak die aantijgingen uitdrukkelijk tegen, maar Option hield voet bij stuk. Een slepende rechtszaak leek onafwendbaar.

Begin november vorig jaar sloeg de stemming echter helemaal om. Huawei en Option sloten een R&D-overeenkomst dat het pad moet effenen voor innovatieve draadloze breedbandoplossingen. Bovendien legden de Chinezen 8 miljoen euro op tafel voor de overname van Option-dochter M4S. Option trok zijn aanklacht bij de Europese Commissie direct in.

De Europese Commissie heeft de mogelijkheid om een lopend onderzoek te staken als er geen Europees belang meer is. Met het afhaken van Option leek dat even te gaan gebeuren, maar 4G Systems probeert daar nu een stokje voor te steken. ’Door de groeiende import van draadloze modems uit China en de dalende prijzen van deze toestellen de voorbije drie jaar verloor 4G Systems een aantal belangrijke klanten zoals T-Mobile, Vodafone, Orange en One Telenor‘, schrijft het Hamburgse bedrijf in een brief aan de Commissie die persbureau Dow Jones kon inkijken. ’Daarop volgde een aanzienlijke ontslagronde in Hamburg.‘ Opvallend is dat 4G zich nu pas in de strijd mengt. De vraag rijst of het niet te laat is.