Profiel

Optimisme troef bij Cymer

Alexander Pil
Leestijd: 7 minuten

Ruim twee jaar zwaait ASML nu de scepter bij de Amerikaanse euv-bronspecialist Cymer. De afgelopen twaalf maanden zit de ontwikkeling in een stroomversnelling. Cymer rekent erop dat het begin 2016 een euv-bron kan leveren die sterk en stabiel genoeg is voor massaproductie.

De euv-bron voor ASML’s lithografiemachines, het is al heel lang het zorgenkindje van de halfgeleiderindustrie. De ene na de andere vertraging was koren op de molen voor de sceptici die beweerden dat het nooit zou lukken om een bron te ontwikkelen die krachtig en stabiel genoeg was voor massaproductie. De introductie van euv-technologie is inmiddels zo vaak uitgesteld dat het een zware wissel trekt op de wet van Moore. Ruim twee jaar geleden was voor ASML de maat vol. Enigszins getergd, legden de Veldhovenaren bijna twee miljard euro op tafel en namen ze het roer over bij de belangrijkste bronontwikkelaar Cymer.

Hoe staat de ontwikkeling er nu voor? ‘Sinds de overname door ASML hebben we veel meer financiële slagkracht. We kunnen nu het onderzoek, de productie en de industrialisatie parallel aan elkaar uitvoeren’, zegt David Brandt, senior director euv bij Cymer. ‘Dat komt ook doordat onze brainpower enorm is gegroeid. Cymer is een bedrijf van ongeveer duizend man. Bij ASML werken meer dan vijfduizend productontwikkelaars. Dat betekent dat we veel makkelijker een groep engineers bij elkaar kunnen zetten om een probleem op te lossen.’

This article is exclusively available to premium members of Bits&Chips. Already a premium member? Please log in. Not yet a premium member? Become one and enjoy all the benefits.

Login

Related content