Kort nieuws

Opnieuw grote Philips-overname in interventionele radiologie (update)

Pieter Edelman
Leestijd: 2 minuten

Philips Healthtech trekt maar liefst 1,9 miljard euro uit voor de overname van Spectranetics uit het Amerikaanse Colorado Springs. Daarmee wil het zijn positie in interventionele radiologie – ingrepen die met een katheter in de bloedvaten worden uitgevoerd – verder verstevigen. De overname volgt op de acquisitie van katheterspecialist Volcano eind 2014, voor 1,2 miljard dollar.

Interventionele radiologie is een van de sterke punten binnen Philips’ medische portfolio. De aanpak wil zeggen dat artsen een katheter inbrengen in een groot bloedvat, typisch in de lies, en die onder begeleiding van röntgenbeeldvorming naar het probleemgebied manoeuvreren. Van oudsher ging het om verstopte bloedvaten bij het hart (dotteren), maar de techniek wordt ook steeds meer toegepast bij herseninfarcten, operaties aan het hart en sommige vormen van kanker. De aanpak is voor sommige aandoeningen zeer effectief met een lage belasting voor de patiënt.

Spectranetics is actief op drie van deze domeinen: behandelen van infarcten in het hart, in ledematen, en het plaatsen en verwijderen van pacemaker-leads. Belangrijke troef is een dotterballon gecoat met medicijnen, die overgebracht worden op de vaatwand op het moment dat die wordt opgepompt. Daarnaast heeft het bedrijf onder meer katheters om plaques met laserlicht te verwijderen en traditionelere dotterballonnen in zijn aanbod.

This article is exclusively available to premium members of Bits&Chips. Already a premium member? Please log in. Not yet a premium member? Become one and enjoy all the benefits.

Login

Related content