Opnieuw grote chipfusie in de maak (update)

Author:

Reading time: 1 minute

De consolidatieslag in de halfgeleiderindustrie lijkt door te zetten: na de fusie tussen NXP en Freescale ziet het ernaar uit dat ook Avago en Broadcom samen doorgaan. Diverse zakenmedia melden dat de twee bedrijven in vergevorderde onderhandelingen verwikkeld zijn en ieder moment naar buiten kunnen treden, hoewel de deal ook nog zou kunnen afketsen. Geen van de hoofdrolspelers heeft gereageerd op de berichtgeving.

Van Avago is al langer bekend dat het op overnamepad is. De specialist in analoge, opto-elektronische en mixed-signal-chips heeft ook op Freescale geboden, voordat NXP het bedrijf wegkaapte. Volgens Reuters is het ook onder meer bij Renesas en Xilinx langs geweest.

Broadcom is met een omzet van 8,4 miljard dollar twee keer zo groot als Avago, maar wordt toch genoemd als onderliggende partij. Het draadloosbedrijf heeft de laatste tijd moeite om te groeien. Na het tegen Qualcomm te hebben afgelegd, stapte het vorig jaar uit de modemchips, waarbij een vijfde van de werknemers op straat kwam te staan.

Update: de deal gaat door, werd donderdag 28 mei bekendgemaakt. Avago betaalt 37 miljard dollar, waarvan 20 miljard in aandelen, voor een aandeel van ongeveer 68 procent in Broadcom. Het fusiebedrijf wordt gewaardeerd op 77 miljard dollar.