Binnenstebuiten

‘Opkomende geheugentechnologie ontwikkelt zich niet snel genoeg’

Paul van Gerven
Leestijd: 7 minuten

Eind augustus gaf marktonderzoeker Mark Devoss van Isuppli een webinar over veelbelovende nieuwe geheugentypen. Zijn opmerkelijke conclusie: FRam, MRam NRam en PRam ontwikkelen zich niet snel genoeg om ooit DRam, SRam of flash in te halen. Bits&Chips hield zijn visie tegen het licht en concludeert dat er toch hoop aan de horizon gloort voor de nieuwe geheugensoorten.

Waarom zouden we ons op dit moment druk maken om geheugentechnologie? Met een wereldwijde omzet tegen de 43 miljard euro vormen de fabrikanten van dit type chips een stabiele poot in de halfgeleiderindustrie, ondanks de roemruchte prijsinstabiliteit. Ook in de nabije toekomst is er geen reden tot paniek. Isuppli becijferde een stabiele omzetgroei naar 59 miljard euro in 2011. Chipmakers kijken echter verder vooruit, laten we zeggen acht à; tien jaar. En dan gaan bestaande geheugentypes natuurlijk tegen schalingsproblemen aanlopen.

Het probleem is het meest urgent voor DRam. Dit geheugen vormt in zijn eentje bijna 60 procent van de markt. Maar het is ook het minst schaalbaar. De huidige technologie is onder het 90-nanometerknooppunt gedoken, maar experts lijken het erover eens dat rond 2011 de rek er wel uit is. Dan is DRam bij de 45 nanometer aangekomen. Samsung is nu al bezig slimme trucs uit te halen om het geheugentype ’anders‘ te schalen, namelijk door de hoogte in te gaan. De Koreanen stapelen de chips en verbinden ze onderling met through-silicon vias (microscopische kanaaltjes dwars door het silicium heen). Dat doet echter niets af aan het breed geaccepteerde standpunt dat DRam over een jaar of vier tegen het maximum aantal transistoren per oppervlakte-eenheid zal aanlopen. Revolutionaire innovaties daargelaten.

This article is exclusively available to premium members of Bits&Chips. Already a premium member? Please log in. Not yet a premium member? Become one and enjoy all the benefits.

Login

Related content