Achtergrond

Opereren over IP

Koen Vervloesem
Leestijd: 8 minuten

De ouderwetse analoge beeldverbindingen worden ook in de operatiekamer steeds zeldzamer. Met de introductie van IP-video ontstaan er nieuwe mogelijkheden voor het combineren en bewerken van beeldmateriaal. Maar liefst twee van de bedrijven in deze markt komen uit België.

De tijd dat de chirurg tijdens een ingreep röntgenbeelden van zijn patiënt op een witte lichtbak raadpleegde, is in veel ziekenhuizen al even voorbij. Door de digitalisering en meer in het bijzonder IP-video zijn deze hulpmiddelen vervangen door pc’s met beeldschermen en een achterliggend IP-netwerk. Opvallend is dat twee van de handvol high-end oplossingen voor IP-video in ok’s uit België komen: Nucleus van Esaturnus, dat in 2007 ontsproot uit de samenwerking tussen ingenieurs en chirurgen aan de universiteiten van Leuven en Oxford, en Nexxis, dat eind 2011 door Barco werd gelanceerd.

De keuze voor een digitale operatiekamer gebaseerd op IP is voor een ziekenhuis vooral een kwestie van efficiëntie, legt Johan Stockman uit, VP Strategic Marketing Surgical Imaging bij Barco. ‘Het ok-personeel kan focussen op de patiënt in plaats van op de technologie in de operatiekamer.’ Bij een analoge AV-oplossing werden immers diverse kabelnetwerken opgezet met al even diverse connectoren: DVI, HD-SDI, VGA, composiet, enzovoorts. ‘Eén type kabel stond daar in voor één type signaal. Het personeel had dus kennis van die diverse videotechnologieën nodig. Ook het onderhoud van de componenten vereiste heel wat expertise en er lag een wirwar van kabels in de ok.’

This article is exclusively available to premium members of Bits&Chips. Already a premium member? Please log in. Not yet a premium member? Become one and enjoy all the benefits.

Login

Related content