Opinie

Opensource projectvoorstellen

Wim Hendriksen is pensionado.

Leestijd: 3 minuten

Onlangs heb ik oude en confidentiële projectvoorstellen voor STW’s Progress door de papierversnipperaar gehaald. Rond de eeuwwisseling was ik jurylid van dit programma voor embedded software en systemen. Natuurlijk kon ik het niet laten om de voorstellen en juryrapporten nog eens te bekijken. Het viel mij op dat een aantal voorstellen die vanwege geldgebrek zijn afgewezen nu nog steeds relevant zijn. Waarom doen we eigenlijk niks met die afvallers?

Het schrijven van een onderzoeksvoorstel is een van de meest creatieve activiteiten van een onderzoeker, maar ook een van de minst gewaardeerde. De grote kans op afwijzing is niet bepaald een stimulans. En tegenwoordig is die kans zelfs nog groter dan vroeger. Valt je projectvoorstel buiten de boot, dan wil je eerst met dingen gooien en daarna het hele verhaal het liefst zo snel mogelijk achter je laten. Soms worden de voorstellen gerecycled, maar vaak gaan de goede ideeën gewoon verloren.

Dat is toch wel heel erg jammer en zonde van de tijd, energie en creativiteit van de slimste mensen uit onze samenleving. Zou het niet mogelijk zijn om goede, maar desondanks afgewezen onderzoeksvoorstellen openbaar te maken?

This article is exclusively available to premium members of Bits&Chips. Already a premium member? Please log in. Not yet a premium member? Become one and enjoy all the benefits.

Login

Related content