Technieuws

Openmoko moet mobieltjes openen voor ontwikkelaars

Pieter Edelman
Leestijd: 1 minuut

Op de Open Source in Mobile Conference in Amsterdam heeft First International Computer (FIC) Openmoko gepresenteerd, een nagenoeg volledig open source-platform voor mobiele telefoons gebaseerd op Linux. In januari brengen de Taiwanezen een telefoon op de markt die Openmoko gebruikt. Er zijn al wel zaktelefoons op de markt met een Linux-kernel, maar volgens de initiatiefnemers is dit het eerste volledige open platform. Zij willen hiermee de fragmentatie en geslotenheid van mobiele telefoons tegengaan. Nu is het volgens FIC lastig om applicaties te ontwikkelen voor telefoons omdat deze vaak gesloten zijn en er geen standaard is. Daardoor moeten consumenten vaak een nieuw apparaat aanschaffen als ze extra functionaliteit willen. Met Openmoko denken ze de verdeelheid tegen te gaan en een standaard ontwikkelplatform te kunnen bieden, waardoor een ecosysteem aan toepassingen kan ontstaan dat vergelijkbaar is met de markt voor beltonen.

Openmoko is gebaseerd op het Openembedded-platform. Daardoor hebben ontwikkelaars toegang tot een groot aantal applicaties die hier al mee werken, zoals pakketten uit de Openzaurus- en Familiar Linux-projecten. Centraal staat een applicatiemanager zoals op Linux-systemen te vinden is. Deze kan software installeren, verwijderen en updaten. Openmoko bevat standaard functionaliteit voor het synchroniseren van adresboeken, agenda‘s en e-mail.

This article is exclusively available to premium members of Bits&Chips. Already a premium member? Please log in. Not yet a premium member? Become one and enjoy all the benefits.

Login

Related content