Openmoko migreert hoofdapplicaties van GTK+ naar QTopia

Reading time: 2 minutes

Author:

Het open source platform Openmoko voor mobiele telefoons heeft een belangrijke update in zijn software-architectuur aangekondigd. De meest in het oog springende verandering is de overstap naar Trolltechs applicatietoolkit QTopia voor de hoofdapplicaties, zoals de dialer, contactlijst en SMS-toepassing. De huidige versie van Openmoko gebruikt nog GTK+-gebaseerde toepassingen, ontwikkeld door Openmoko en Openedhand. De Matchbox-window manager is in de update vervangen door Enlightenment (E17), niet geheel onverwacht aangezien Openmoko in november 2007 Enlightenment-ontwikkelaar Carsten Haitzler heeft aangenomen.

De overstap van GTK+ naar QTopia in het midden van de ontwikkeling – Openmoko is nog altijd in bètafase – is opzienbarend. Michael Shiloh, ontwikkelaar bij Openmoko, legt de beslissing uit: ’We willen toepassingen aanbieden die bruikbaar en voor het brede publiek zo herkenbaar mogelijk zijn. We wilden dit eerst zelf volledig van nul af aan ontwikkelen op basis van GTK+, maar we hebben ons gerealiseerd dat dit veel te ambitieus was. Trolltech heeft al heel wat tijd gespendeerd aan het ontwikkelen en perfectioneren van toepassingen voor mobiele telefoons, dus daarom hebben we besloten om Qtopia te gebruiken.‘

De beslissing heeft volgens Shiloh niets te maken met de voor- of nadelen van QTopia versus GTK+: ’Qtopia’s toepassingen zijn gewoon meer gepolijst en volledig en vooral meer klaar voor de consument. Op deze manier kunnen we onze ingenieurs zich laten focussen op het oplossen van problemen waarvoor nog geen oplossingen bestaan.‘ GTK+-gebaseerde toepassingen blijven overigens volledig ondersteund op de telefoon. Openmoko-ontwikkelaars hebben daarmee beschikking tot GTK+, QTopia en de Enlightenment Foundation Libraries (EFL) voor hun toepassingen.