Openmoko gaat de markt op

Reading time: 1 minute

Author:

Na anderhalf jaar sleutelen ligt de eerste open-source telefoon voor de massaverkoop in de schappen. De Neo Freerunner van het Openmoko-project is te koop in Duitsland, Frankrijk en India en binnenkort ook online te verkrijgen, zo belooft het aan het project gelieerde bedrijf Openmoko. Oorspronkelijk zou de Freerunner al in oktober op de markt verschijnen. Onder meer problemen met het temmen van de hardware zorgden voor de vertraging.

Het doel van Openmoko is om ontwikkeling op mobieltjes te stimuleren. De broncode en het hardwareontwerp zijn volledig open en voor de serieuze ontwikkelaar is er ook een ontwikkelbordje te verkrijgen.

Het Openmoko-project startte eind 2006 als onderdeel van het Taiwanese First International Computer (FIC) met het ontwikkelen van een volledig open-source telefoonsoftwarestack en bijbehorend mobieltje. In tegenstelling tot wat gebruikelijk is in de mobieltjeswereld, stimuleert Openmoko het sleutelen aan de programmatuur op de telefoon. De Openmoko-software is gebaseerd op Linux, de Gnu-ontwikkeltools en een groot aantal andere open-source componenten. FIC bracht het project later onder in een eigen bedrijf.

De Freerunner mikt op de high-end markt voor smartphones en heeft daarvoor alle toeters en bellen aan boord, zoals WLan, GPRS, een VGA-aanraakscherm en een bewegingssensor. De telefoon draait op een 400 MHz Arm-processor. De ontwerpspecificaties voor de hardware zijn, net als de software, volledig open. De telefoon heeft een adviesprijs van 400 dollar.