Technieuws

Open en gesloten software, zijn die te mixen?

Pieter Edelman
Leestijd: 2 minuten

Het artikel ’Open en gesloten software, hoe mix je dat?‘ van Arnoud Engelfriet in Bits&Chips nummer 16 bleef niet zonder reacties. De discussie richt zich op de vraag of kernelmodules al dan niet onder de Gnu General Public License (GPL) moeten vallen. In zijn artikel schrijft Engelfriet dat Philips de gesloten scheduler van het Abiss-systeem aanbiedt via dit mechanisme. Het raamwerk zelf is onder de GPL opgenomen in de kernel zelf.

Laadbare kernelmodules zijn oorspronkelijk als technologische oplossing bedacht. Via dit mechanisme kan software voor specifieke hardware in de kernel draaien, zonder dat deze elke mogelijke driver in het geheugen hoeft te laden.

De GPL eist dat de broncode van een werk met deze licentie altijd openbaar moet blijven, zowel van de originele software als van producten die hierop gebaseerd zijn. Linus Torvalds, de beheerder en oorspronkelijke schrijver van de Linux-kernel heeft deze beschikbaar gemaakt onder de GPL met een expliciete toevoeging. Daarin zegt hij dat software die alleen normale systeemaanroepen gebruikt geen afgeleid werk zijn, en dus niet onder de GPL verspreid hoeven te worden. Normale programma‘s kunnen daardoor zonder restricties op een Linux-systeem draaien. Alhoewel het er niet letterlijk staat, impliceert de toevoeging echter ook dat kernelmodules wel afgeleid werk zijn. Ze communiceren namelijk niet via systeemaanroepen. Ontwikkelaars zouden modules daarom onder de GPL beschikbaar moeten maken.

This article is exclusively available to premium members of Bits&Chips. Already a premium member? Please log in. Not yet a premium member? Become one and enjoy all the benefits.

Login

Related content