Opinie

Open brief aan de politiek over kilometerheffing

Wim Hendriksen is lector bij Fontys Hogeschool ICT.

Leestijd: 3 minuten

De verkiezingen zijn voorbij, de kaarten zijn geschud. Voordat jullie politici weer uit het straatbeeld verdwijnen en volledig onzichtbaar volgens jullie eigen regels de nieuwe regering bij elkaar ritselen, volgt hier een aanbeveling van een bevlogen techneut over een onderwerp waar al tientallen jaren nogal wat incompetentie is vertoond: de kilometerheffing.

De vorige systemen zijn volgens mij gesneuveld omdat eerst een technologie werd gekozen, daarna de problemen erbij werden gezocht die ermee konden worden opgelost, om daarna te eindigen met een opmerking dat het allemaal veel te duur werd en dat de Telegraaf het niet wilde, waarna het systeem met al zijn potenties met gejuich de ijskast in ging. Zo moet het dus niet.

Zorg nu eerst even dat jullie het erover eens worden welk probleem je wilt oplossen en leg dat vast in een wet, waar niet veel meer aan te rommelen valt. Laat daarna pas een klein systeemarchitectenteam nadenken over hoe het systeem eruit moet gaan zien om die wet in te voeren. Dat levert de systeemarchitectuur op. Die architecten moeten onafhankelijk van de industrie zijn omdat ze een systeem maken dat goed moet zijn voor ons, de burgers. Jullie moeten ze dus gewoon per uur betalen. Dat de industrie ook omzet wil genereren, doet in de architectuurfase niet ter zake. Daarna kan de industrie zijn haar implementaties van die architectuur aanbieden en invoeren en er geld mee verdienen.

This article is exclusively available to premium members of Bits&Chips. Already a premium member? Please log in. Not yet a premium member? Become one and enjoy all the benefits.

Login

Related content