Redactioneel

Op is niet op

Paul van Gerven is redacteur bij Bits & Chips

Leestijd: 3 minuten

IBM maakt een supersnelle chipset voor optische communicatie. Onderzoekers van TNO Defensie en Veiligheid maken een vermogensversterker-IC en verkleinen daarmee de Europese achterstand op microgolfgebied. Verticale ovens trekken de front-end van ASM uit het dal. Het lijkt een tamelijk willekeurige greep uit de Bits&Chips-koppen en -onderwerpen van de afgelopen maanden. Toch hebben deze nieuwtjes een gemene deler. De ontwikkelingen die ze beschrijven, leunen allemaal op exotische elementen als gallium, hafnium en indium.

Silicium is niet langer alleenheerser in CMos-land. Het element vormt nog altijd een uitstekende basis voor processoren en andere chips, maar het ontbeert een aantal fysische eigenschappen om voor meer toepassingen interessant te zijn. De halfgeleiderwereld doet daarom in toenemende mate een beroep op andere metalen om elektronica sneller en zuiniger te maken of om nieuwe applicaties aan te boren.

Op zichzelf is dat geen nieuws. De behoefte aan grondstoffen loopt altijd achter technologische ontwikkelingen aan en mineralen zijn daarbij geen uitzondering. In het begin van de negentiende eeuw was aluminium bepaald geen populaire grondstof. Vooral ijzer was toen in trek. Dat is nu wel anders.

This article is exclusively available to premium members of Bits&Chips. Already a premium member? Please log in. Not yet a premium member? Become one and enjoy all the benefits.

Login

Related content