Kort nieuws

Oost NL steekt miljoen in innovatieprogramma Demcon

Pieter Edelman
Leestijd: 1 minuut

Investeringsfonds Oost NL leent Demcon een miljoen euro voor het versnellen van drie r&d-programma’s. Het gaat om medische systemen om naalden nauwkeurig te positioneren, inspectierobots en meetinstrumenten voor asferische lenzen. Met de investering zijn ongeveer veertien nieuwe voltijdbanen gemoeid.

Demcon draait al geruime tijd mee in diverse projecten voor het positioneren van naalden, waarmee biopten genomen kunnen worden of tumoren plaatselijk behandeld kunnen worden. Van oudsher moet de arts deze naalden handmatig hanteren op basis van vooraf gemaakte beelden, waardoor er vaak meerdere pogingen nodig zijn en er vaak twijfel blijft over de juiste positionering. Met de technologische oplossingen kunnen de naalden nauwkeuriger geplaatst worden.

In het inspectierobotprogramma ontwikkelt het technologiebedrijf diverse min of meer autonome systemen die op plaatsen kunnen komen waar mensen moeilijk bij kunnen. Demcon onthulde eerder deze maand bijvoorbeeld een prototype robot voor het controleren van waterleidingen, maar ook rioleringen en opslagtanks staan op het programma.

This article is exclusively available to premium members of Bits&Chips. Already a premium member? Please log in. Not yet a premium member? Become one and enjoy all the benefits.

Login

Related content