Oost-Brabants printplatentandem Ramaer en V-PS in zwaar weer

Reading time: 1 minute

Author:

Op 19 december heeft de rechtbank in Oost-Brabant het faillissement uitgesproken van Elco Netherlands. Dit bedrijf is de samenvoeging van de pcb-specialisten Ramaer uit Helmond en V-PS uit Aarle-Rixtel. Beide zijn onderdeel geworden van hun Italiaanse branchegenoot Elco na overnames in respectievelijk 2014 en 2017. Er liep al een herstructurering waarbij de productielijnen zouden verhuizen van Helmond naar Aarle-Rixtel. De curator heeft goede hoop dat de 83 medewerkers daar kunnen doorstarten; volgens hem is er voldoende vraag naar printplaten.

In zijn Helmondse fabriek produceerde het in 1961 opgerichte Ramaer kleine en middelgrote series rigide en flexibel-rigide pcb’s voor onder meer de energiemarkt, de halfgeleiderindustrie, de lucht- en ruimtevaart en de medische sector. Toen het nog Vermeulen Printservice heette, was V-PS ook een pure printplatenfabrikant. Sinds de naamsverandering in 2010 is het echter opgeschoven naar expertisecentrum voor elektronicabordjes. Met de herstructurering keert de pure pcb-fabricage terug naar Aarle-Rixtel.

De curator heeft goede hoop op een doorstart in Aarle-Rixtel.

Moederbedrijf Elco maakt printplaten sinds 1970. Het is gespecialiseerd in rigids en flex-rigids voor industriële elektronica, medische systemen, militaire toepassingen, telecomapparatuur en vlieg- en ruimtevaartuigen. Behalve in Nederland heeft het productiesites in het Italiaanse Carsoli nabij Rome, het West-Franse Angers, het Zuid-Spaanse Luque en het Zuidoost-Chinese Foshan. Bij de overname van Ramaer zei Elco-ceo Carlo Guidetti ernaar te streven een van de grootste Europese pcb-organisaties te worden.