Onzekerheid bij NXP niet ten einde: cruciale stemming uitgesteld

Reading time: 2 minutes

Author:

De Amerikaanse overheid heeft Qualcomm bevolen de aandeelhoudersvergadering van 6 maart uit te stellen met minimaal dertig dagen. Op deze bijeenkomst zou het lot van Qualcomm worden bepaald: zelfstandig verder, vermoedelijk met NXP, of onder de vlag van Broadcom. Nu de stemming is uitgesteld tot 5 april komt er dus nog altijd geen einde aan de onzekerheid bij NXP-personeel.

Het is opmerkelijk dat het Committee on Foreign Investment in the United States (Cfius) zich in dit stadium met de potentiële overname bemoeit: meestal wacht het daarmee tot de deal rond is. Bovendien heeft Broadcom aangegeven zijn hoofdkantoor van Singapore terug naar de VS te gaan verhuizen. Het bedrijf is van oorsprong Amerikaans.

Broadcom stelt dat er kwade opzet in het spel is. In een wanhoopspoging zou Qualcomm een onderzoek van Cfius hebben uitgelokt om tijd te winnen. Volgens Bloomberg was daar alle aanleiding voor: op basis van de helft van de stemmen die al zijn uitgebracht, zou Broadcom controle over zijn prooi krijgen. Qualcomm reposteerde met een beschuldiging van misleiding aan het adres van Broadcom: er was volgens het bedrijf niets geheims of onverwachts aan het onderzoek.

Ondertussen is de overname van NXP nog altijd niet afgerond. Aandeelhouders hadden tot maandag om hun stukken aan te melden, maar slechts 10,5 procent deed dat. In een deal met verschillende grootaandeelhouders, waarbij de prijs werd verhoogd, heeft Qualcomm zich van de steun verzekerd van 28 procent van de stemmen. De deadline is nu verlengd naar vrijdag 9 maart. De Chinese mededingingsautoriteiten moeten ook nog hun fiat geven.