Kort nieuws

Ongrijpbare vorm van silicium toch halfgeleider

Paul van Gerven
Leestijd: 1 minuut

Onderzoekers van de Carnegie Institution of Science hebben onder hoge druk een stukje silicium-III gesynthetiseerd dat groot genoeg was om elektronische en optische metingen aan te doen. In tegenstelling tot eerdere experimenten en theoretische voorspellingen blijkt de zeldzame vorm van silicium geen semimetaal, maar een halfgeleider met een zeer kleine bandovergang.

Kristallijn silicium in chips en zonnecellen heeft een kristalstructuur vergelijkbaar met diamant. Alle andere bekende verschijningsvormen zijn metalen. Silicium-III, ook wel silicium-BC8, werd verondersteld tussen halfgeleider en metaal te zitten: een semimetaal, oftewel een halfgeleider met bandovergang nul. Naar nu blijkt is de bandovergang erg klein, maar niet nul. Ook is hij, in tegenstelling tot in de bekende halfgeleider, direct.

Met de karakterisering van silicium-III klaar is het nu de vraag of er ook interessante toepassingen zijn te vinden voor het ‘nieuwe’ type silicium.

This article is exclusively available to premium members of Bits&Chips. Already a premium member? Please log in. Not yet a premium member? Become one and enjoy all the benefits.

Login

Related content