Technieuws

Onderzoeksgroepen induceren bandgap in grafeen

Paul van Gerven
Leestijd: 3 minuten

Twee academische researchteams zijn er onafhankelijk van elkaar in geslaagd een bandgap te induceren in grafeen. Zij deden dat beiden door een bilaag te maken van de platte, honingraatachtige koolstofverbinding. Een Delfts team geleid door Lieven Vandersypen en Alberto Morpurgo publiceerde zijn resultaten in Nature Materials. Een Amerikaans-Engelse samenwerking deed dat in Physical Review Letters. Beide onderzoeken zijn een klein stapje in de richting van koolstofgebaseerde transistoren.

Grafeen is van nature geen halfgeleider, maar een halfmetaal. Een dergelijke verbinding is niet erg geschikt als basismateriaal voor transistoren. Het is namelijk niet mogelijk om de elektrische stroom te reguleren met behulp van stuurelektroden. Dat is jammer, want de mechanische en andere elektrische eigenschappen van grafeen zijn veelbelovend.

Verschillende theoretici kwamen echter vorig jaar met mogelijke methoden op de proppen om een energetisch niemandsland tussen valentie- en geleidingsband tevoorschijn te toveren. Eén daarvan is om het grafeen in een smalle strip te etsen. ’Wij hebben dat voor elkaar gekregen in ons lab. Een andere groep was ons echter voor. Een publicatie vonden we daarom de moeite niet meer‘, vertelt hoogleraar Lieven Vandersypen van het Kavli Institute of Nanoscience.

This article is exclusively available to premium members of Bits&Chips. Already a premium member? Please log in. Not yet a premium member? Become one and enjoy all the benefits.

Login

Related content