Onderzoek wanbeleid bij ASMI geschrapt

Alexander Pil
Leestijd: 1 minuut

De Hoge Raad vernietigt de beslissing van de Ondernemingskamer om een onderzoek in te stellen naar mogelijk wanbeleid bij ASM International. Ontevreden aandeelhouders Fursa en Hermes hadden de zaak aangekaart omdat ze twijfelden aan de rechtmatigheid van de door de Stichting ContinuĆÆteit ASMI opgetrokken beschermingsconstructie van preferente aandelen. Die voorkwam twee jaar geleden het gedwongen aftreden van het bestuur. Ook wilden de critici openheid van zaken over de benoeming van CEO Chuck del Prado, het plotselinge vertrek van CFO Naud van der Ven en de afgebroken overnamegesprekken met Applied Materials.

De rechter van de Ondernemingskamer achtte het medio vorig jaar mogelijk dat een besloten kring van commissarissen en de Stichting ContinuĆÆteit ASMI het bestuur van de onderneming naar zich toe had getrokken en daarmee kritische aandeelhouders op ontoelaatbare wijze buitenspel had gezet. Hij stelde daarom een onderzoek in. De Hoge Raad heeft hier nu een stokje voor gestoken.

Overigens is het geschil tussen ASMI en zijn activistische aandeelhouders hiermee nog niet opgelost. De Hoge Raad geeft de Ondernemingskamer namelijk gelijk dat de Almeerse machinebouwer zijn aandeelhouders gebrekkig heeft geĆÆnformeerd. Fursa en Hermes zullen dit losse eindje waarschijnlijk aangrijpen om te beargumenteren dat het lopende onderzoek verder moet gaan.

This article is exclusively available to premium members of Bits&Chips. Already a premium member? Please log in. Not yet a premium member? Become one and enjoy all the benefits.

Login