Academica

Onderwijsraad: ‘Bestrijd uitval in hoger onderwijs met premie’

Silvia Stegeman
Leestijd: 1 minuut

De onderwijsraad dat universiteiten en hogescholen een premie ontvangen als zij een succesvol beleid hebben voor het terugdringen van studentenuitval. Momenteel stopt ongeveer een kwart van de studenten binnen een jaar of wisselt van opleiding. De onderwijsraad beveelt instellingen aan een grotere mate van betrokkenheid te creëren bij de studenten en het eerste jaar van de bachelorfase te reorganiseren zodat het de student meer uitdaging biedt.

Geslaagde initiatieven op dit vlak moeten beloond worden met een financiële impuls. De raad denkt aan een premie voor elke student die het eerste jaar afrondt en na een overgangsexamen het tweede jaar instroomt. Afgelopen zomer pleitte de raad al voor financiële beloning van opleidingen die bovengemiddelde kwaliteit leveren. Onderwijsminister Plasterk geeft aan uitvalbestrijding hoog op zijn agenda te zetten, maar geen heil te zien in het premieplan.

This article is exclusively available to premium members of Bits&Chips. Already a premium member? Please log in. Not yet a premium member? Become one and enjoy all the benefits.

Login

Related content