Academica

Onderwijshervormingen lijken van de baan

Paul van Gerven
Leestijd: 1 minuut

De kans lijkt groot dat de verkiezingsuitslag korte metten gaat maken met de hervormingsplannen van voormalig staatsecretaris Rutte. Een nieuw kabinet met in ieder geval CDA en PvdA ligt het meest voor de hand. En die partijen lopen niet echt warm voor de voorstellen van Rutte.

De crux van de hervormingsplannen ligt in de invoering van leerrechten, maar het plan behelst ook de differentiatie van collegegeld, selectie aan de poort en een open onderwijsbestel met particuliere aanbieders. De christendemocraten hebben niets tegen de leerrechten, maar hebben ernstige bedenkingen tegen de andere plannen. De sociaaldemocraten steunden Rutte aanvankelijk van harte. Pas toen ze erachter kwamen dat zijn prognose voor de invoeringstermijn ervan wat al te optimistisch was, veranderden ze van gedachten.CDA en PvdA hebben de steun van een derde coalitiepartner nodig. De belangrijkste kandidaten zijn Christenunie, Groenlinks en de SP. Alle drie zijn zij mordicus tegen de invoering van leerrechten.

This article is exclusively available to premium members of Bits&Chips. Already a premium member? Please log in. Not yet a premium member? Become one and enjoy all the benefits.

Login

Related content