Achtergrond

Ondernemers moeten pijn gaan verkopen

Hans van der Hoek is medeoprichter en CEO van Litams, CEO van Ambient Systems en adviseur bij Vector Fabrics. Daarnaast is hij de auteur van ’Time to cash - the seven keys to successful high-tech start-ups‘.

Leestijd: 5 minuten

De honderden adviseurs, instanties en subsidieregelingen sturen de ondernemer de verkeerde kant op, aldus start-upadviseur Hans van der Hoek. Volgens hem is het hoog tijd om buiten de gebaande paden te treden.

Laten we aannemen dat de volgende stellingen houdbaar zijn. Een: het mkb is de motor van de economie. Twee: innovatie is de drijvende kracht van economische groei. Drie: innovatie en technologie gaan hand in hand. Hoe staat Nederland er dan voor?

Qua innovatie en technologie doen we het helemaal niet slecht. Rondom ASML is een ecosysteem ontstaan van bedrijven die in hun tak van sport wereldwijd vooroplopen. Er zijn meer van zulke ecosystemen, soms regionaal verbonden – de regio Eindhoven komt dan gelijk in gedachten – en soms sectoraal. Bij dit laatste zien sommigen de topsectoren voor zich, maar je kunt ook denken aan verbanden op het gebied van bijvoorbeeld draadloze communicatie of hoogwaardige technologie voor de varkenshouderij. En omdat de wereld voorlopig alleen maar meer chips, meer draadloze toepassingen en meer varkensvlees nodig heeft, kunnen we nog veel plezier beleven van deze sectoren.

This article is exclusively available to premium members of Bits&Chips. Already a premium member? Please log in. Not yet a premium member? Become one and enjoy all the benefits.

Login

Related content