Kort nieuws

Omzet Intel overtreft eerste kwartaal en verwachtingen

Nieke Roos
Leestijd: 1 minuut

Intel heeft in het tweede kwartaal een omzet behaald van 8,02 miljard dollar. Dat is 1,45 miljard minder dan in dezelfde periode vorig jaar, maar 879 miljoen meer dan in het eerste kwartaal. Analisten hadden gerekend op 7,29 miljard dollar. ‘s Werelds grootste chipmaker zag ook het aantal verkochte microprocessoren stijgen van kwartaal op kwartaal; de gemiddelde verkoopprijs daalde echter. De Atom blijft het goed doen: de inkomsten uit chipsets en processoren op basis van deze energiezuinige architectuur namen met 65 procent toe tot 362 miljoen dollar.

’Intels resultaten in het tweede kwartaal weerspiegelen de verbeterende omstandigheden in het marktsegment voor pc‘s‘, aldus CEO Paul Otellini. ’We hebben de sterkste groei van het eerste op het tweede kwartaal doorgemaakt sinds 1988 en er zijn goede vooruitzichten voor een beter tweede halfjaar. Onze strategie om te investeren in nieuwe technologieën en innovatieve producten en onze aanhoudende focus op operationele efficiëntie blijven hun vruchten afwerpen.‘

Voor het eerst in 22 jaar moest Intel wel een verlies slikken. De chipmaker eindigde het tweede kwartaal 398 miljoen dollar in de min als gevolg van de dikke miljard euro boete die de Europese Commissie uitdeelde wegens marktmisbruik. Hoewel het in beroep gaat tegen de straf, heeft het bedrijf het geld wel alvast opzij gelegd. Zonder EU-boete zou Intel een miljard dollar winst hebben geboekt, 420 miljoen meer dan in het eerste kwartaal.

This article is exclusively available to premium members of Bits&Chips. Already a premium member? Please log in. Not yet a premium member? Become one and enjoy all the benefits.

Login

Related content