Technieuws

Omron produceert ’s werelds eerste polymeren UWB-antenne

Paul van Gerven
Leestijd: 1 minuut

Omron is erin geslaagd om een Ultrawideband-antenne (UWB) van een polymeer te maken. Niet het materiaal waar je meteen aan denkt bij zend- en ontvangstmastjes. Die zijn namelijk meestal van metaal, want dat geleidt tenslotte lekker goed. Het Japanse elektronicaconcern heeft nu een polymeer gevonden dat even goed geleidt als een keramisch materiaal. Dat is genoeg om een antenne mee te maken.

Omron zegt dat zijn vinding een stuk lichter is dan gangbare antennes, zonder aan prestaties te hoeven inboeten. Dankzij de flexibiliteit die kunststoffen kenmerkt en de door de Japanners ontwikkelde procestechnologie is het eenvoudig om de antenne de gewenste vorm te geven. Het zou zelfs mogelijk zijn om de zenders en ontvangers in de (plastic) behuizing van producten op te nemen. Dat is efficiënt en spaart ruimte uit.

De UWB-standaarden voor een gegevensoverdracht van 480 Mbit/s op een afstand tot drie meter te versturen, zijn momenteel in ontwikkeling. Dit biedt mogelijkheden voor toepassing in allerhande consumentenelektronica zoals digitale camera‘s, mobieltjes, pc‘s en printers. Zelfs voor de intensieve HD-tv-datastroom, bijvoorbeeld van dvd-speler naar televisie, is die snelheid goed genoeg. Omron zegt dan ook de polymeren antennes in te gaan zetten bij Bluetooth-, draadloze Lan- en USB-verbindingen.

This article is exclusively available to premium members of Bits&Chips. Already a premium member? Please log in. Not yet a premium member? Become one and enjoy all the benefits.

Login

Related content