Kort nieuws

Olla-project krijgt opvolger

Paul van Gerven
Leestijd: 1 minuut

Het Olla-consortium voor de ontwikkeling van Oled-verlichting heeft zijn activiteiten afgesloten met de presentatie van zijn laatste mijlpaal. Op het slotsymposium op de High Tech Campus liet het Europese samenwerkingsverband een Oled-lichtbron zien met een efficiëntie van 50,7 lumen per watt en een initiële helderheid van duizend candela per vierkante meter. Dat is bijna precies wat Olla zichzelf ten doel had gesteld. ’Het is een belangrijke stap om Oled-technologie op de verlichtingsmarkt te krijgen‘, oordeelt projectmanager Peter Visser van Olla.

Toch is het nog niet genoeg. Lichtfabrikanten zien liever een efficiëntie van rond de honderd lumen per watt. Eén probleem is dat veel van het opgewekte licht blijft in de lagen waarin het is opgewekt. Op dat vlak is er nog verbetering mogelijk, denkt Volker van Elsbergen van Philips Research. ’In het laboratorium halen we tachtig lumen per watt als we al het licht ’extraheren‘. Dit toont aan dat lichtuitkoppelingstechnologie een van de sleutels is tot hogere efficiënties.‘ Lichtuitkoppeling zal daarom ook in Olla‘s opvolger, het Oled100.EU-project, een prominente rol spelen.

Aan Olla en Oled100.EU nemen onder meer deel het Fraunhofer, Novaled, Osram Opto Semiconductors, Philips en Siemens.

This article is exclusively available to premium members of Bits&Chips. Already a premium member? Please log in. Not yet a premium member? Become one and enjoy all the benefits.

Login

Related content