Nieuws

Ogen gericht op Brussel voor slimmere oplossing ‘conflictmetalen’

Paul van Gerven
Leestijd: 3 minuten

In een poging van de Amerikaanse overheid om het gebruik van Afrikaanse ‘conflictmetalen’ terug te dringen, zadelt zij bedrijven over de hele wereld op met veel rompslomp en kopzorgen. De Nederlandse hightech maakt zich sterk voor een meer praktische, Europese oplossing.

Op 21 juli 2010 tekende president Obama een wet die ervoor moet zorgen dat er nooit meer een Great Recession zoals die van 2008 komt. Deze Dodd-Frank Wall Street Reform and Consumer Protection Act gaat voornamelijk over regulering van financiële markten, maar er werd – zoals wel vaker in het Amerikaanse wetgevingsproces – ook een sectie ingeruimd over een heel ander onderwerp: gebruik van mineralen uit de Democratische Republiek Congo. Dodd-Frank verplicht aan de Amerikaanse beurs genoteerde bedrijven om inzichtelijk te maken of hun producten goud, tantaal, tin of wolfraam bevatten uit mijnen waarmee activiteiten van gewapende rebellen in deze regio worden gefinancierd.

Hoewel weinigen de intentie van de wet zullen verwerpen, leidt zij toch tot veel frustratie bij het bedrijfsleven. Zo ook in Nederland, waar ASML, Fei, NXP en Philips een notering in New York hebben en waar nog veel meer bedrijven gevestigd zijn die toeleveren aan informatieplichtige ondernemingen, al dan niet in het buitenland. De wet vraagt immers van bedrijven dat zij van ieder schroefje en moertje achterhalen of deze ‘conflictmetalen’ bevatten. Hun leveranciers weten dat waarschijnlijk ook niet en stappen weer naar hun leveranciers. En zo verder, tot de oorsprong van alle ingrediënten is achterhaald.

This article is exclusively available to premium members of Bits&Chips. Already a premium member? Please log in. Not yet a premium member? Become one and enjoy all the benefits.

Login

Related content