Kort nieuws

Océ presteert nog slechter dan verwacht

Nieke Roos
Leestijd: 1 minuut

De (waarschijnlijk) laatste keer dat het het jaarcijferseizoen aftrapt, is Océ onder de toch al negatieve verwachtingen gedoken. De Venlose specialist in printsystemen, die op het punt staat te worden overgenomen door Canon, heeft in het vierde kwartaal van 2009 een omzet geboekt van 683 miljoen euro. Dat is 15 procent minder dan in dezelfde periode een jaar eerder. Analisten hadden gerekend op 700 miljoen. Het operationeel verlies kwam uit op 7 miljoen euro, waar de verwachtingen waren uitgegaan van 6,5 miljoen in de min. Netto doken de Venlonaren 23 miljoen in het rood. Zowel de Ebit als het nettoresultaat was in K4 van 2008 nog positief.

’In het vierde kwartaal daalde onze omzet verder als gevolg van de aanhoudende onzekerheid onder klanten over de economische situatie en hun voortdurende inspanningen om hun kosten te verlagen‘, aldus Océ-CEO Rokus van Iperen. ’Tegen het einde van het boekjaar zagen we dat in de Verenigde Staten de markt voor de verkoop van continuous feed-printers nagenoeg de bodem had bereikt. We verwachten dat de markten in 2010 uitdagend zullen blijven.‘

Over heel het afgelopen jaar noteerde Océ een nettoverlies van 47 miljoen euro, tegen een plusje van 4 miljoen over 2008. De inkomsten daalden jaar op jaar met 9 procent van 2,9 miljard euro naar 2,6 miljard. Het actieprogramma om het aantal arbeidsplaatsen te verminderen en de uitgaven te verlagen, ligt volgens Van Iperen op schema. In 2009 zijn er 1550 FTE‘s verdwenen en hebben de Venlonaren 154 miljoen euro bespaard, waar 124 miljoen de doelstelling was.

This article is exclusively available to premium members of Bits&Chips. Already a premium member? Please log in. Not yet a premium member? Become one and enjoy all the benefits.

Login

Related content