Observisions derde generatie videosysteem ziet levenslicht

Reading time: 3 minutes

Author:

Observision komt met een beeldverwerkingssysteem dat zwaar leunt op een processor die in eigen keuken is ontwikkeld. De ontwikkelaar onderscheidt zich daarmee van de concurrentie, die zich met name richt op de softwarematige aspecten van content-aware systemen. ’Dankzij de Xtract-processor is het mogelijk om niet alleen livebeelden te analyseren, maar ook opnames achteraf op gebeurtenissen te checken‘, aldus CEO Mark Bloemendaal.

Observision is hetzelfde bedrijf als Ultrawaves, dat onlangs zijn naam veranderde om te activiteiten in de intelligente videosurveillance te benadrukken. Het Heterse bedrijf heeft negentien mensen in dienst en is opgericht door Mark Bloemendaal en Johannes Steensma, de compagnons die midden jaren negentig vanuit het Veenendaalse Centrum voor Micro-elektronica een succes maakten van DSP-specialist Dedris (opgegaan in Frontier Design, later overgenomen door Adelante Technologies). Dertien medewerkers van Observision werken in Nederland, zes in de Verenigde Staten.

Al in 2004, binnen een jaar na oprichting, bracht het toenmalige Ultrawaves een product op de markt. De start-up introduceerde toen modules om analoge camera‘s om te toveren in draadloze smartcams voor videobeveiliging. Zakelijk bedde Ultrawaves zich stevig in. Technisch nam de privaat gefinancierde ontwikkelaar Enertel en Vodafone in de arm, zakelijk ging het bedrijf in zee met Ballast Nedam en Falck Security & Systems.

Observision beschikt over een hardwareplatform uit eigen keuken voor beeldverwerkingssystemen.

Ultrawaves legde zich vervolgens ook toe op intelligente video. Het bedrijf ontwikkelde zelf embedded software en dedicated algoritmes voor beeldherkenning. Dat is uniek in Nederland. Onlangs ging onder de naam Cantata-Race een consortium van Nederlandse bedrijven en kennisinstellingen van start om ’zelfbewuste‘ videosystemen te ontwikkelen. CEO Mark Bloemendaal: ’De deelnemers van de Cantata-Race maken op licentiebasis gebruik van software die in bezit is van het Amerikaanse bedrijf Objectvideo. Dat brengt de nodige beperkingen met zich mee.‘

De implementatie van gelicenseerde algoritmes beperkt bovendien de keuze voor het hardwareplatform. ’De algoritmes van Objectvideo worden afgebeeld op DSP‘s van Texas Instrumentents. Wij stellen daar een veelvoud aan rekenkracht tegenover met onze Xtract-processor‘, aldus Bloemendaal. Zijn bedrijf werkt als sinds de oprichting aan eigenhandig hardwareontwerp. ’De Xtract heeft een acht maal grotere rekenkracht dan de processoren in onze vorige intelligent beeldverwerkingssystemen, terwijl het energieverbruik erg laag is. Dat is nodig voor toepassing in onze draadloze oplossingen.‘

’Dankzij die extra rekenkracht hoeven wij geen selectie te maken naar welke objecten of gebeurtenissen ons systeem kijkt. Ze worden gewoon allemaal verwerkt. Het is daarom ook mogelijk om supersnel bestaande opnames opnieuw te analyseren op een event dat achteraf wordt gedefinieerd.‘ Zo zou de Videominer van Observision bijvoorbeeld beveiligingsbeelden achteraf op vandalen of inbrekers kunnen scannen. Hij doet dat met een snelheid driehonderd tot drieduizend keer groter dan realtime.

’De potentie in de beveiliging en surveillance is enorm omdat het effect en bereik van veiligheidssystemen met een gesloten tv-circuit drastisch vergroot‘, vindt Bloemendaal. Zijn collega‘s uit het wereldje zijn het kennelijk met hem eens, want de Xtract-gebaseerde oplossingen van Observision werden onlangs voorgedragen voor een award op de Security & Safety-beurs, volgende maand in Amsterdam.

Van concurrentie met Cantata-Race hoeft geen sprake te zijn als het aan Bloemendaal ligt. Wat hem betreft haakt zijn bedrijf aan bij het consortium. ’Als we onze kennis en expertise in elkaar schuiven, kunnen we mooie dingen gaan doen. De Xtract-processor kan het Cantata-consortium helpen zijn dromen te realiseren.‘