Opinie

O, led-televisie!

Peter de With is principal consultant bij LogicaCMG in Eindhoven en hoogleraar Elektrotechniek aan de TU Eindhoven.

Leestijd: 3 minuten

Las Vegas, 10 januari 2008. Het is weer tijd voor de jaarlijkse Consumer Electronics Show. Nu HD-tv ook in Europa is doorgebroken, ben ik benieuwd waar de grote jongens op inzetten voor de toekomst. Op de show is het een en al lcd dat de klok slaat. Wat direct opvalt, is de groei naar grote beeldschermmaten. Vroeger had je een grote televisie met een diagonaal van 40 inch, nu zie je volop afmetingen als 52, 65 en 82 inch. Koplopers in deze race zijn Panasonic, Samsung en Sharp met 102 en 108 inch beeldschermen, zowel plasma als lcd-tv. Allemaal met HD-tv-resolutie en meestal een geweldige beeldkwaliteit.

Een tweede opmerkelijke trend is dat de fabrikanten hebben ingezet op dunnere schermen, dus nog plattere televisies. Het ziet er sexy uit, maar verder is het mij niet duidelijk waarom dit gebeurt. ’Slechts 1 inch dik!‘, schreeuwen ze bij LG. Verderop is de dikte nog maar 0,8 inch. Merkwaardig, ik kijk toch meestal van voren naar een televisie en niet van opzij. De tv kan wel makkelijker als schilderij aan de muur natuurlijk, maar ik heb nog weinig mensen ontmoet die dat ook zo doen in de huiskamer.

Lcd heeft het als technologie nu wel duidelijk gewonnen van plasma. Het valt op dat bijna alle merken druk bezig zijn om hun fabricageprocessen te verbeteren om het maximale eruit te halen. Hoger contrast en dynamische controle van de lichtopbrengst vinden volop toepassing. De revelatie van de show is wat mij betreft een nieuw displaytype, de Oled-tv. Ik loop bij Samsung eerst langs een 32 inch-versie die uitzonderlijk mooie HD-tv-beelden produceert, maar dit scherm staat in een wand met nog heel veel andere televisies.

This article is exclusively available to premium members of Bits&Chips. Already a premium member? Please log in. Not yet a premium member? Become one and enjoy all the benefits.

Login

Related content