NXP zweept kloksnelhied Cortex-M4- en -M3-controllers op

Reading time: 2 minutes

Author:

Met de LPC4300 introduceert NXP een nieuw ontwerp voor digitale signaalcontrollers (DSC‘s), bestaande uit een Arm Cortex-M0-core voor realtime control en een 204 MHz Cortex-M4-core voor digitale signaalverwerking – volgens NXP de snelst geklokte Cortex-M4-core tot nog toe. Tegelijkertijd kondigt het bedrijf aan de kloksnelheid van zijn LPC1800-lijn van Cortex-M3-gebaseerde microcontrollers op te schroeven van 150 naar maximaal 180 MHz. Beide controllerlijnen worden gebakken op low-power 90-nanometertechnologie. De hoge kloksnelheid van de LPC4300 maakt de DSC‘s geschikt voor een brede reeks toepassingen in de multimedia, high-end motoraansturing, industriële automatisering, betaalterminals, medische apparatuur en automotive toepassingen.

Met het asymmetrische dualcore ontwerp van de LPC4300 combineert NXP de sterke punten van de Cortex-M4- en de Cortex-M0-architecturen. De extreem kleine M0 kan de controle- en I/O-taken verzorgen en zo de M4 ontlasten, die zich daardoor kan concentreren op de signaalbewerking. De M4 is hiervoor geoptimaliseerd met onder meer floating-point-capaciteiten.

Zowel de LPC1800 als de LPC4300 beschikt over NXP‘s configureerbare timersubsysteem waarmee ontwikkelaars timingbewerkingen kunnen configureren via een statemachine. Verder hebben ze een vierbaans SPI-flashinterface waarmee het code- en datageheugen met goedkoop SPI-flash is uit te breiden. De LPC4300 voegt hier een seriële GPIO-interface aan toe, die verschillende standaard interfaces kan emuleren zoals I2S voor 7.1-audio.

NXP en zijn partnerecosysteem leveren toolondersteuning voor de controllers in de vorm van een CMSis-conforme driverbibliotheek, een opensource USB-bibliotheek en USB-Rom-drivers met ondersteuning voor Hi-Speed USB Host/Device/OTG en de grafische Emwin-bibliotheek van Segger. IAR Systems, Keil en NXP‘s Eclipse-gebaseerde LPCXPresso-IDE leveren ondersteuning voor het debuggen van multicore controllers.

De eerste in de reeks is de LPC4350 in een BGA256-verpakking, met 264 kilobyte Ram en zonder flash. Begin 2012 volgen ook andere componenten met flash. Als adviesprijs voor de LPC4300 geeft NCP 3,75 dollar bij bestellingen vanaf tienduizend stuks. De LPC1800-reeks begint bij deze aantallen op 2,95 dollar.