Kort nieuws

NXP zoekt partners op voor contactloze betaling

Pieter Edelman
Leestijd: 2 minuten

NXP start een proef met honderd C1000-klanten voor contactloos betalen via mobieltjes. Tegelijkertijd maakt de chipfabrikant bekend dat het met veertien partners een consortium opricht om de zakelijke kant van Near Field Communication (NFC) te ontwikkelen.

In het supermarktproject werken naast C1000 en NXP ook de KPN, LogicaCMG en het RFID Platform Nederland mee. De proef start dit najaar met in eerste instantie vijftig klanten. Zij krijgen gedurende zes maanden een mobieltje uitgerust met NFC-chip. Door deze langs een scanner te halen en vervolgens hun pincode in te toetsen kunnen ze hun boodschappen afrekenen, zegeltjes sparen en statiegeldbonnen verzilveren.

Om NFC in betalingstoepassingen te ontwikkelen stapt NXP samen met Motorola, Deutsche Telekom, Sun en twaalf andere partners in het Stolpan-consortium. ’We willen een ecosysteem creëren waarmee elke NFC-gebruiker toegang heeft tot elke NFC-service‘, zegt NXP-topman Marc de Jong over het initiatief. De alliantie zal in eerste instantie commerciële raamwerken ontwikkelen voor NFC-toepassingen. Deze moeten met alle diensten overweg kunnen, zoals detailhandel en kaartverkoop. Op basis hiervan willen de initiatiefnemers een gastomgeving ontwerpen waarmee mobiele apparatuur NFC-applicaties kan draaien, onafhankelijk van het merk. De eerste versie zal deze zomer verschijnen, in 2008 moet het project klaar zijn.

This article is exclusively available to premium members of Bits&Chips. Already a premium member? Please log in. Not yet a premium member? Become one and enjoy all the benefits.

Login

Related content