Kort nieuws

‘NXP wil af van Trimedia’ (update)

Pieter Edelman
Leestijd: 1 minuut

EE Times speculeert dat NXP op zoek is naar een koper voor zijn Trimedia-DSP-architectuur. De belangrijkste toepassing ervan, de platformchips voor digitale televisie, ging vorig jaar over naar Trident Microsystems. Een licentie op Trimedia was onderdeel van de deal, maar het IP bleef in handen van NXP. In de overgebleven delen van de halfgeleiderfabrikant – automotive, identificatie en mixed signal – is echter geen plaats voor geavanceerde DSP-technologie.

NXP laat in een verklaring weten geen commentaar te willen leveren op het EE Times-stuk. Volgens het halfgeleiderbedrijf houdt het het beheer over de Trimedia-groep en is de technologie een belangrijk element in de tv-roadmap van Trident.

De Trimedia-technologie werd in de jaren tachtig en negentig ontwikkeld bij Philips Semiconductors. Dat moest een zeer geavanceerde, in C/C++ programmeerbare DSP-architectuur opleveren waarmee Philips voorop kon lopen in de mediachipbusiness. Dat is echter nooit goed gelukt. In 2000 werd de technologie uitgesponnen in een eigen bedrijf, maar ook dit faalde en in 2003 kwam de business weer terug bij Philips. Vandaag de dag doet Trimedia dienst als onderdeel van systeemchips, bijvoorbeeld als hardwareversneller voor audio- en videodecodering.

This article is exclusively available to premium members of Bits&Chips. Already a premium member? Please log in. Not yet a premium member? Become one and enjoy all the benefits.

Login

Related content