Analyse

NXP wil af van Philips-kroonjuwelen

Paul van Gerven
Leestijd: 5 minuten

Wie dacht dat met een kwartaalwinst van 344 miljoen dollar het leed van NXP geleden is, komt bedrogen uit. De cijfers zijn geflatteerd door eenmalige boekwinsten die weinig zeggen over de financiële gezondheid van het bedrijf. Intussen zet topman Rick Clemmer opnieuw een stukje NXP in de etalage: de tv-chipactiviteiten, ooit de trots van Philips.

NXP liet deze zomer eindelijk weer eens een positief financieel geluid horen: een kwartaalwinst van 344 miljoen dollar. En de Eindhovense chipmaker stond daarin niet alleen. Ook de concurrentie deed aanzienlijk betere zaken dan de twee kwartalen daarvoor. De top 20 zag zijn omzet bijvoorbeeld met 21 procent aantrekken. Reden voor menig analist om rooskleurige verwachtingen de ether in te slingeren voor de tweede helft van dit jaar – een jaar dat iedereen overigens nog steeds het liefst zo snel mogelijk zal willen vergeten.

NXP‘s tweede kwartaal in cijfers
K2 ’09 K2 ’08 K1 ’09
Omzet 857 1200 673
Winst 344 -319 -568
Ebitda 89 114 -71

Een aantrekkende markt, een kwartaalwinst, dat lijkt de deur op een kier te zetten naar betere tijden. Is het ergste leed geleden in Eindhoven? Nee, zover is het nog niet.

This article is exclusively available to premium members of Bits&Chips. Already a premium member? Please log in. Not yet a premium member? Become one and enjoy all the benefits.

Login

Related content