Kort nieuws

NXP viert tienjarig bestaan bescheiden

Paul van Gerven
Leestijd: 1 minuut

Zal ik een e-mail aan het hele bedrijf sturen, stelde NXP-topman Rick Clemmer voor om het tienjarig bestaan van de voormalige Philips-divisie vieren. Clemmer zit vandaag in China en bovendien vindt hij een feestje niet gepast terwijl er nog mensen afvloeien vanwege de fusie met Freescale. Het tekent de bescheiden cultuur die NXP zich heeft aangemeten, vertelde NXP Nederland-boegbeeld Guido Dierick gisteren tijdens de keynote op Bits&Chips Smart Systems.

In een openhartig relaas deed Dierick uit de doeken hoe NXP uit het zwarte gat kroop waarin het na de afsplitsing van Philips in 2006 viel. Hij vertelde onder meer over de paniek onder de private-equitybedrijven die hun investering in een oogwenk zagen verdampen, waarop ze het management min of meer onder curatele stelden. Toenmalig ceo Frans van Houten moest het veld ruimen omdat de eigenaren een ‘echte halfgeleiderman’ aan het roer wilden – Clemmer dus.

Clemmer analyseerde dat NXP zijn middelen te veel uitsmeerde. Hij liet het bedrijf zich alleen nog maar richten op markten waar het met kop en schouders boven de concurrentie kon uitsteken. Dankzij deze focus heeft NXP de weg naar boven gevonden, zei Dierick. Op het dieptepunt had het nog maar veertig procent van zijn omzet over, maar recentelijk worden de oude omzetniveaus weer gehaald.

This article is exclusively available to premium members of Bits&Chips. Already a premium member? Please log in. Not yet a premium member? Become one and enjoy all the benefits.

Login

Related content