NXP strategische partner in NFC-ondersteuning Android

Reading time: 2 minutes

Author:

In Googles aankondiging van de nieuwe Android-versie 2.3 (’Gingerbread‘) prijkt prominent ondersteuning voor near field communication (NFC). Dat is goed nieuws voor NXP: de halfgeleidermaker meldt dat het een strategisch partnerschap heeft met Google voor het ontwikkelen van deze NFC-functionaliteit. De softwarestack die nu als opensource onderdeel is van Android, komt uit de NXP-stal en de halfgeleidermaker is daarmee voorkeursleverancier voor de NFC-hardware in Android-telefoons. De bedrijven gaan de functionaliteit in de toekomst verder uitwerken.

Android bestaat uit een besturingssysteem en een set bibliotheken en drivers die alle benodigde functionaliteit voor smartphones toevoegen. Dit wordt via een gestandaardiseerde programmeerinterface ontsloten voor applicatieontwikkelaars. Met Gingerbread kunnen applicaties kijken of de telefoon beschikt over NFC-hardware en tags ontdekken en uitlezen. ’Dit is echt de eerste stap in het traject‘, vertelt Alexander Rensink, die bij NXP verantwoordelijk is voor strategie en marketing van NFC en Mifare. ’Op dit moment biedt de Api puur leesfunctionaliteit, maar als onderdeel van het strategische partnerschap gaan we de andere functionaliteit en use cases ontwikkelen.‘

De NFC-hardware kan in principe voor verschillende functionaliteiten ingezet worden. Ten eerste is er het lezen en eventueel schrijven van tags. Ten tweede is er card emulation, waarbij een NFC-apparaat zich voordoet als een contactloze toegangs- of betaalkaart. Ten derde is er de peer-to-peer-modus, waarbij twee NFC-apparaten informatie uitwisselen of een Bluetooth-verbinding opzetten. De softwarestack van NXP bevat reeds deze mogelijkheden. In de toekomst zal dit ook via de Api beschikbaar komen. Rensink kan niet zeggen wanneer of in welke vorm dat gebeurt.

Aangezien Android een open systeem is, kunnen telefoonfabrikanten zelf kiezen welke hardware ze gebruiken. Op het moment kan de software echter alleen nog overweg met NXP‘s secure elements, de beveiligde chips die de NFC-applicatie huisvesten. Tegelijk met Android 2.3 demonstreerde Google een nieuwe telefoon, de samen met Samsung ontwikkelde Nexus S met NFC-hardware van NXP.

Naast NFC voert Google in Gingerbread nog een aantal andere verbeteringen door. Zo biedt Android nu stevige ondersteuning voor native applicatieontwikkeling. Oorspronkelijk wilde Google het niet hebben dat ontwikkelaars software schreven voor de Arm-processor waar mobieltjes op draaien. De ontwikkelkit richtte zich oorspronkelijk op ontwikkeling via de Java-taal en de eigen virtuele machine. In de nieuwe versie kan native code nu onder meer bij de sensor-, EGL/OpenGL ES en OpenSL ES-functionaliteit. Toch laat Google ook de Java-ontwikkeling niet in de kou staan. Zo claimt Google aanzienlijke verbeteringen in de garbage collector.