NXP stapt in Femtocell-forum

Reading time: 1 minute

Author:

Chipmaker NXP is in het Femto Forum gestapt, een organisatie om de Femotocell-technologie uit te bouwen en te promoten. Femtocellen zijn mobiele telefonie-basisstations voor gebruik in huizen of kantoren. Voor communicatie met de buitenwereld gebruiken ze een standaard internetverbinding, die inbelt met een mobiele operator. Op die manier passeren ze de relatief dure communicatie met mobiele telefonie-masten en kunnen de operators hun diensten goedkoper aanbieden. Bovendien zijn de snelheden voor bijvoorbeeld UMTS vaak hoger.

Het Femto Forum streeft naar standaardisatie en marktacceptatie van de technologie. Een groot aantal belanghebbenden had zich al aangesloten, waaronder Alcatel-Lucent, Comcast, Motorola, Nokia Siemens Networks, O2, Sagem en Thomson. NXP is het tweede belangrijke chipbedrijf dat zich roert in de belangengroep. Tot nu trok medeoprichter Picochip uit Groot-Brittannië de siliciumkar. Naast de Eindhovenaren treden ook onder meer BT, Cisco, Ericsson, Samsung, Telecom Italia en Vodafone toe in deze ronde. In totaal bestaat het Femto Forum nu uit 59 leden.

Een Femtocell is een lokaal mobiel netwerk dat via het internet koppelt aan de mobiele operator. Daardoor zijn de kosten lager en snelheden hoger.