Achtergrond

NXP schakelt NFC in hogere versnelling

Jan Kees van der Veen
Leestijd: 6 minuten

Het gaat goed met NFC: de meeste smartphones hebben tegenwoordig de technologie aan boord, al doet Apple nog even niet mee, en de infrastructuur groeit gestaag. NXP, onbetwist marktleider voor NFC-chips, toonde onlangs zijn nieuwe VHBR-technologie (Very High Bit Rate). Met twintig megabit per seconde is het mogelijk om in een seconde een videofilmpje tussen twee smartphones over te zenden, gewoon door ze vlak bij elkaar te houden.

Op de Consumer Electronics Show in Las Vegas begin dit jaar toonde NXP het publiek zijn nieuwste technologie voor NFC en contactloze smartcards. Een researchteam van de chipfabrikant liet, binnen de bestaande Iso 14443-norm, een ruim veertig keer snellere dataoverdracht zien dan nu gebruikelijk is. NFC werkt momenteel met datarates van 106 tot 424 kilobit per seconde, maar met VHBR (Very High Bit Rate), zoals de nieuwe technologie is gedoopt, kan dit worden opgevoerd tot 20,34 megabit per seconde, en straks misschien zelfs hoger, bij dezelfde draaggolffrequentie van 13,56 MHz. Dit huzarenstukje wekte grote belangstelling bij de bezoekers van de grootste consumentenelektronicabeurs ter wereld, omdat het de toepassingsmogelijkheden van NFC enorm vergroot. Het overzenden van multimediabestanden wordt straks een fluitje van een cent: de transmissietijd van een foto van twee megabyte of een kort filmpje duurt met VHBR maar een seconde.

This article is exclusively available to premium members of Bits&Chips. Already a premium member? Please log in. Not yet a premium member? Become one and enjoy all the benefits.

Login

Related content