NXP propt 32 bit microcontroller in vijf vierkante millimeter

Reading time: 1 minute

Author:

NXP heeft de kleinste 32 bit microcontroller voor algemene toepassingen aangekondigd, gebaseerd op de Cortex M0-architectuur van Arm. Het LPC1102-chipje meet nog geen vijf vierkante millimeter en integreert 32 kbyte flash, een vierkanaals AD-converter, SPI, Uart en vijf timers (twee keer 16 bit, twee keer 32 bit en eenmaal 24 bit). Het zestien pinnen tellende controllertje kent een laag energieverbruik vanaf 130 µA per MHz. Over de kloksnelheid heeft NXP niks gezegd, maar algemeen voor zijn M0-familie geeft het een topsnelheid van 50 MHz.

In microcontrollers staan 8 en 16 bit architecturen nog altijd bekend als de goedkope optie voor de low-end, terwijl de krachtige 32 bit architecturen te vinden zijn aan de high-end. Arm, dat alleen aan 32 bit doet, kwam in februari vorig jaar met een antwoord op de low-end concurrentie in de vorm van de Cortex M0. Deze architectuur is relatief klein, zuinig en traag, maar ondersteunt dezelfde instructieset als de andere Arm-microcontrollers en applicatieprocessoren. Dat biedt een makkelijke overstap naar krachtiger silicium, mocht daar behoefte aan ontstaan.

De LPC1102 is ‘s werelds kleinste 32 bit microcontroller voor algemene toepassingen, zegt NXP.

NXP was nauw betrokken bij de ontwikkeling van deze architectuur en was dan ook de eerste die met werkend M0-silicium op de markt kwam. De Eindhovenaren startten ook een ontwerpcompetitie en maakten een M0-geoptimaliseerde ontwikkelomgeving beschikbaar, het Eclipse-gebaseerde LPCXPresso van Code Red.

NXP verwacht in het vierde kwartaal met volumeproductie te kunnen beginnen van de LPC1102.