NXP onthult Mems-klok

Reading time: 1 minute

Author:

Op de befaamde Consumer Electronics Show, deze week in Las Vegas, heeft NXP een CMos-compatibel alternatief voor elektronische kwartsoscillatoren gepresenteerd. De Mems-resonator kan hogere frequenties aan, maar genereert tegelijkertijd minder ruis en is bovendien compacter en stabieler, claimt NXP.

De mechanische trillingen van een piëzo-elektrisch stukje kwarts worden sinds jaar en dag gebruikt om een kloksignaal te genereren: er is bijna geen apparaat te vinden die er geen herbergt. De naar verhouding nogal forse kristallen kunnen echter niet in CMos worden geïntegreerd, en moeten dus als aparte component worden toegepast. Dat is niet altijd de meest optimale oplossing, in kosten of in vormfactor.

Stoot NXP‘s Mems-resonator kwarts van zijn troon?

Een klein, bijna los hangend silicium plaatje kan ook aan het trillen worden gebracht worden met een elektrostatisch krachtenspel, en de resulterende trilling kan worden gemeten en gebruikt. Dat levert een veel kleinere en zelfs schaalbare ’klok‘ op, die nog beter presteert ook. In dit filmpje laat NXP bijvoorbeeld zien hoe de Mems-resonator geen krimp geeft als er met een föhn op wordt geblazen, terwijl een kwartsoplossing ernaast zichtbaar afwijkingen vertoont.

NXP gaat zijn vinding dit jaar nog samplen aan klanten.